Nowe Czyżyny
Poniedziałek - Sobota:
09:00 - 21:00
Niedziela handlowa:
10:00 - 20:00
Carrefour Hypermarket
Poniedziałek - Czwartek:
06:00 - 22:00
Piątek - Sobota
06:00 - 23:00
Niedziela handlowa:
09:00 - 21:00
Leroy Merlin
Poniedziałek - Sobota:
06:30 - 22:00
Niedziela handlowa:
09:00 - 20:00

Centrum Nowe Czyżyny

ul. Medweckiego 2

31-870 Kraków

Buses:
103, 113, 174, 202, 212, 222, 232
Trams:
1, 5, 9, 14, 22, 52, 62
Bus / tram stop:
Rondo Czyżyńskie
Buses:
129, 142
Bus stop:
Medweckiego
Bus:
192
Bus stop:
Marii Dąbrowskiej
Powrót

Wybór soku ma znaczenie: Pasteryzowane vs. Tłoczone na Zimno

listopad 2025

Zastanawiasz się, co wlać do szklanki, by było smacznie, ale i zdrowo? Wybór odpowiedniego soku to klucz do lepszego samopoczucia. Poniżej znajdziesz porównanie dwóch popularnych rodzajów: soków pasteryzowanych i tłoczonych na zimno.

Soki Pasteryzowane: Długotrwała Świeżość i Wartości Odżywcze

Pasteryzacja to proces podgrzewania soku do 72-100°C. Ta obróbka termiczna eliminuje bakterie, zapewniając dłuższą trwałość, jednocześnie chroniąc większość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Butelki z sokami są poręczne i idealne do przechowywania.

Soki Tłoczone na Zimno: Maksimum Korzyści Zdrowotnych

Te soki powstają poprzez wyciskanie owoców i warzyw bez użycia ciepła. Dzięki temu zachowują więcej składników odżywczych, w tym wrażliwe na temperaturę witaminy A, C i K. Charakteryzują się również bardziej naturalnym, autentycznym smakiem.

Co wybrać?

Zarówno soki pasteryzowane, jak i tłoczone na zimno to lepsza alternatywa dla napojów pełnych cukru. Pasteryzowane są idealne, gdy zależy Ci na długim terminie ważności. Tłoczone na zimno sprawdzą się, jeśli szukasz maksymalnych korzyści zdrowotnych.